fredag den 4. april 2008

Martin Tønner - Barcelona dag 4

Martin Tønner giver os et godt overblik over den catalanske historie og Barcelonas historie, og giver os indblik i de aktuelle udfordringer Barcelona har.
"Møderummet" var stuen i en privat lejlighed i Ravalkvarteret.

Efter en forsinket ankomst til Barcelona blev vi inviteret ind i en privat lejlighed midt i Barcelona til et fordrag med Berlingske Tidendes korrespondent Martin Tønner som under frokosten havde røbet at han af og til spiller musik i et hus i Bjerregrav Mose.
Først fik vi en gennemgang af Cataloniens og Barcelonas historie , og historien om planlægningen af Barcelona. Han kaldte det en socialistisk model, som blev kopieret af andre byer. Det var en "stram" byplanlægning som Gaudi og folkene omkring ham udfordredes af. De mente at Edens Have havde ligget i Barcelona og det var det de blev inspireret af i deres byggestil, der er mange symboler herfra i deres arbejder.
Barcelona er karakteriseret af event-urbanisme, de har har brugt store begivenheder til at udvikle byen f.eks. Verdensudstillingerne i 1888 og i 1929 og de olympiske lege i 1992.
Hver gang har der været store investeringer i byens udvikling både med hensyn til infrastruktur og i renovering og fornyelse af bygningsmassen. Ellers fortalte Martin om et Barcelona der havde det svært under Franco, det eneste sted Catalanerne kunne vise deres modstand mod spaniolerne var ved fodboldkampene mellem Barcelona og Real Madrid. - Her kunne man råbe af fjenden.
OL i 1992 var en løftestang for Barcelona og selvom der blev foretaget store investeringer i sportsanlæg var det kun 30% der gik til sportsanlæg, resten var til forbedring af infrastruktur,
til renovering af bygninger osv. OL gav catalanerne en fælles identitet og opgave og mere 100.000 frivillige var med til at afvikle OL. (det ville ikke kunnne lade sig gøre i dag ) sagde Martin.
Martin Tønner fortalte om et Barcelona der er på vej ud i en krise, Turisterne (6 millioner om året) er ved at kvæle byen og man leder efter en ny stor begivenhed der kan sætte gang i udviklingen. Ikke alene barcelona , men hele Spanien er på vej mod en krise da byggeriet der har været meget voldsomt er ved at gå i stå.
2007 kaldte Martin for et år med de 7 plager - da infrastrukturen brød sammen totalt sammen flere gange både inden for bil og togtrafik.
En af de store udfordringer er at der i løbet af 10 år er byens andel af indvandere steget fra 4 % til 17 %.
Indvandrene kommer i vid udstrækning fra sydamerika, rigtig mange er illegale indvandrere.
Martins beskrivelse af en by der er på vej ud i en krise, var ikke det der var mest iøjnefaldende da vi begav os ud i byen det var en international by med liv og puls jeg oplevede. Barcelona kalder sig for "VERDENS BEDSTE BUTIK" - det tror vi geren , selv efter det korte kig vi fik på Barcelona.

Ide til læsning:
Edwardo Mendoza ; Miraklernes by

Ingen kommentarer: