fredag den 4. april 2008

Jaume Fuster - bibliotek - Barcelona dag 5


Biblioteca Jaume Fuster

Kan man lære noget af spanske biblioteker - er et relevant spørgsmål både før og efter besøget i Jaume Fuster og Vila de Gracia. Jeg fik igen genopfrisket noget viden og fik tilført ny viden. Først fik vi en gennmgang af den store plan om bygning af biblioteker i Barcelona - planen omfattede perioden fra 1998 - 2010, og de er allerede nu ved at udvide planen til at strække indtil 2020. Undervejs har der været behov for at ændre planen med hensyn til antal, beliggenhed og størrelse. Der var enighed i byrådet om planen og det er usædvanligt sagde vores guide. I den oprindelige plan var bygning af 39 biblioteker og i den udvidede plan skal der bygges 49 biblioteker. Indtil nu er der bygget 32 biblioteker og aktuelt er der tre nye på vej. Man arbejder efter og har næsten opfyldt UNESCOs manifest for biblioteker : - at sikre fri og lige adgang for alle( uanset afstamning og uddannelse) - at understøtte livslang læring -at understøtte integration af befolkningsgrupper (alder, afstamning, køn osv.) -at fremme læsning ( det er det samme danske biblioteker bygger på - vi glemmer bare at tale om ) Bibliotekerne i Spanien har udviklet sig i løbet af de sidste 10- 12 år. I Barcelona var der gammeldags biblioteker der var drevet af enten bankvæsenet eller regionen. Bankvæsenet har ikke længere biblioteker - nu er det en ren offentlig opgave. I Spanien er det gratis at bruge biblioteket, der kan dog være enkelte aktiviteter man betaler for. Biblioteket Jaume Fuster er 2 år gammelt - jeg fandt bygningen interssant omkring indgangspartiet - der var trukket ind i bygningen. Det betød at når man kom ind i bygningen fik man et hurtigt overblik de enkelte områder - cafe, avislæsesal, udstillingslokale og adgang til afdelingerne med bøger og av-materialer. Jeg bemærkede den megen lys der kom ind i bygningen - i arkitekturen var de lagt megen vægt på lysindfald. De flere etager var opbygget med forskellige funktioner - øverst var der plads til dem der ville studere i fred og ro. Vi kan ikke lære meget af måden de driver biblioteker - de gav også udtryk for at det er i skandinavien de henter inspiration Men de genopfrisker hvorfor der skal være biblioteker i et demokratisk samfund - fri og lige adgang til information, viden og kultur er faktorer der er vigtige i forhold til demokrati og sammenhængskraft i samfundet - og det understøtter de værdier som er de typisk europæiske - som Alfonso Martinez fra Metropoli 30 fortalte os om i Bilbao.
Jaume Fuster og Randers Bibliotek havde stort set lige mange besøgende, lige mange udlån og lige mange lånere - men ikke lige meget personale. Bibliotekerne i Barcelona var sammenhængende og hvert bibliotek havde et særligt speciale. Hvert bibliotek skal lave det de er bedst til og det der er vigtigste i det lolkalområde de lgger i fortalte direktøren for Barcelonas Biblioteker.
Biblioteca Vila de Garcia


Vi fik en rundvisning af lederen af biblioteket, inden vi begav os ud på en tur til det næste og noget mindre bibliotek Vila de Garcia.
Her blev vi vist rundt af en entusisastisk leder - de er stolte af deres biblioteker. Et bibliotek i mange etager - det var det fordi grundprisen er 50.000 kr. m2.
I dette bibliotek var unge og rejselitteratur speciale. og Juli Cervera Cruz kunne fortælle os at der i Barcelona også var et anarkistisk bibliotek.
Husets arkitekt havde tegnet huset som en kuffert der bugnede af bøger - derfor buede væggene.
Vi bevægede os op gennem husets mange etager, også her var det også iøjnefaldende at mange vinduer var placeret så der kom mest mulig lys ind .
Vores opgave er at sørge for viden til alle og en af vores største udfordringer er solen. I den varme sommer vil folk hellere være på stranden end i biblioteket sluttede Juli af.

Flere billeder kan se på Flickr


Jaume Fuster (på en Randers Biblioteks konto)og Vila de Garcia

Ingen kommentarer: